Detergent lichid sau praf pentru masina de rufe?

Posted by      05-28-2020     Uncategorized
Detergent lichid sau praf pentru masina de rufe?

Atunci cand ne gandim la un detergent de rufe avem in minte imaginea traditionalei cutii de carton sau a pungii de plastic viu colorata, plina cu detergent pudra.

Cu toate ca in ultimii ani pe piata a aparut o gama larga de detergenti de rufe lichizi, cand suntem la raft, fiind poate neincrezatori in puterea de spalare a unui detergent lichid, sau descumpaniti de un pret mai ‘piperat’, alegem sa raspundem la intrebarea “DETERGENT LICHID SAU PRAF PENTRU MASINA DE RUFE?”  punand in cos un detergent de rufe de tip pudra.

Astfel, dintr-o insuficienta informare, sau poate din inevitabila rutina in care traim,  nu facem intotdeauna cea mai buna alegere in privinta detergentului de rufe, cu consecinte asupra eficientei spalarii, iar uneori cu efecte nedorite in privinta sanatatii.

Cele doua tipuri de detergent - lichid sau praf - au in principiu aceleasi componente, diferenta fiind substanta de umplutura: detergentul pudra contine sulfat de sodiu, iar cel lichid contine apa si/sau alcool.

Amandoua tipurile de detergent curata hainele aproximativ la fel de bine, insa fiecare prezinta avantaje si dezavantaje. Astfel, alegerea intre cele doua trebuie sa tina seama de situatia in care vor fi folosite si de persoanele care le vor manipula in mod direct.


DETERGENTII DE TIP PUDRA

Detergentii praf de rufe sunt foarte eficienti in special la spalarea rufelor albe, cu conditia sa se fi dizolvat complet.
Explicatia: anumiti inalbitori si surfactanti prezinta o putere de curatare mai mare sub forma de pudra.

DEZAVANTAJUL PRINCIPAL:
Il reprezinta insa riscul de reactii respiratorii la persoanele care lucreaza cu ele in mod direct: se creeaza un praf fin alergenic la manipularea lor, ce ramane suspendat in aer pentru o anumita perioada de timp, existand riscul sa fie inhalat in caile respiratorii.

De asemenea, daca nu se dizolva complet, ceea ce se poate intampla des, pe langa reziduurile ce raman in interiorul masinii de spalat (risc de aparitie a mucegaiului la acest nivel si a mirosului neplacut), scade puterea de curatare a masinii de spalat.

Reziduurile ramase pe rufe, la contactul cu pielea,  pot sa determine reactii alergice cutanate.


CONCLUZIA:
Se recomanda sa folosim detergentul de rufe pudra mai cu seama pentru tesaturile albe, sa optam pentru programe mai lungi de spalare cu apa calda/fierbinte pentru a asigura dizolvarea completa, si sa folosim un surplus de apa la clatire pentru a indeparta reziduurile de detergent din rufe.


DETERGENTUL DE RUFE LICHID

Detergentul de rufe lichid este mai eficient la spalarea rufelor colorate.
In plus, se dizolva si actioneaza repede in apa calduta sau chiar rece, ceea ce asigura pastrarea culorilor.

Nu lasa reziduuri pe haine, avand o actiune mai delicata asupra tesaturilor.

Testele efectuate arata ca detergentul lichid este foarte eficient in curatarea petelor de grasime si, in general, a petelor dificile, un avantaj fiind posibilitatea de pretratare a acestora prin turnarea detergentului direct pe pata – fapt care creste mult puterea de curatare.

O alta modalitate de a-i creste eficienta este introducerea lui direct in cuva masinii de spalat. Spre deosebire de detergentul pudra, cel lichid, chiar daca va urma circuitul din sertar pana in cuva, nu va cauza depuneri nedorite la acest nivel.

Masinile de spalat automate de generatie noua se pot alimenta singure cu doza de detergent lichid necesar, in functie de cantitatea de haine, ceea ce contrabalanseaza pretul usor mai ridicat al detergentului lichid, prin economia realizata la consumul de detergent.

De altfel, este stiut ca daca se folosesc cantitati de detergent lichid mai mari decat cele recomandate raportat la cantitatea de rufe spalate, se creaza o risipa, fara a se creste eficienta curatarii.


CONCLUZIA:
Detergentul lichid este mai comod de utilizat si de depozitat si nu prezinta risc de iritatii respiratorii la utilizare, cum se poate intampla adesea la folosirea detergentului pudra. Astfel, detergentul de tip lichid este ideal de utilizat de catre persoanele care prezinta sensibilitate respiratorie sau cutanata

Poate fi folosit cu succes la spalarea rufelor colorate, cu programe de spalat mai scurte, fara o incalzire costisitoare a apei, si fara a consuma cantitati mari de apa la clatire.


DETERGENT LICHID SAU PRAF PENTRU RUFE?

Alegerea tipului de detergent – lichid sau praf, depinde uneori de obisnuinta, alteori de anumite prejudecati sau este pur si simplu o chestiune de optiune personala.

Insa cunoasterea a catorva informatii simple si usor de retinut privind cele doua tipuri de detergent poate face diferenta dintre o decizie buna si una mai putin inspirata atunci cand ne aflam in fata unui raft cu detergent de rufe.


INCEARCA UN DETERGENT LICHID DE RUFE ECOLOGIC, NEIRITANT

Iti recomandam cu incredere unul dintre detergentii de rufe ecologici din gama Elefantino:

Elefantino vine in ajutorul parintilor cu un detergent pentru bebelusi, special creat pentru pielea acestora: Detergentul lichid pentru hainute de bebelusi si tesaturi delicate, “ultra-light”, biodegradabil si neiritant.

Pentru rufe colorate (si nu numai), incercati Detergentul de rufe ecologic lichid Orhidee.

Doriti ca rufele proaspat spalate sa aminteasca de mirosul copilariei? Alegeti Detergentul lichid pentru rufe Marsilia.

In cazul in care spalati rufe negre sau inchise la culoare, va recomandam Detergentul lichid pentru rufe Nero.

Iar pentru un plus de “softness”, la oricare dintre detergentii de mai sus puteti asocia Balsamul biodegradabil pentru rufe si tesaturi de la Elefantino.

Comments

Log in or register to post comments